« Edellinen Kaikki artikkelit Seuraava »

Rakentamista, huoltoa ja videokuvaa

Heiluvaa videokuvaa, asfalttia ja miesäänen kommentteja. Katsomme Digiraksa Oy:n toimitusjohtaja Samppa Ruohtulan kanssa videoklippejä yrityksen demopalvelusta.

“Siinä vaiheessa kun ensimmäiset videoklipit siirtyivät kamerasta palveluun ja niitä pystyi katsomaan sieltä, tämä koko juttu oikeastaan heräsi eloon. Silloin tajusin, että olimme oikeasti pystyneet toteuttamaan konseptipapereille piirrettyjä asioita”, innostuu Ruohtula.

Digiraksa perustettiin viime vuonna ja liikkeelle lähdettiin yrityksen nimen mukaisesti ajatuksesta tarjota rakennusalalle mahdollisuus rakennusvaiheiden tallentamiseen liikkuvan kuvan avulla ja sitä kautta rakentamisen laadun parantamiseen. Samppa Ruohtula aloitti toimitusjohtajana huhtikuussa 2016 ja silloin otettiin uusi liikkeellelähtö.

 

Kenttäkäytön kestävä kamera, live-video ja paikannus

Nyt neljä kuukautta myöhemmin Digiraksan tarjoamassa palvelussa yhdistyy kolme asiaa: liikkuvan kuvan tallentaminen helppokäyttöisillä ja kenttäkäytön kestävillä välineillä, videokuvan reaaliaikainen tarkastelu sekä paikannus. Tämä tarjoaa mahdollisuuksia hyödyntää palvelua monilla sellaisilla toimialoilla, joilla jotain kiinteää omaisuutta on säännöllisesti seurattava, dokumentoitava ja raportoitava. Ensimmäiseksi mieleen tulevat juuri rakentaminen, kunnossapito, kiinteistönhuolto ja vartiointi.

 

Digiraksa raiteilla

Tällä hetkellä Digiraksalla on meneillään pilotti VR Radan kanssa. Pilotissa testataan palvelun hyödyntämistä rataverkoston kunnossapidossa. Rataverkosto käydään vuosittain läpi kävelytarkastuksin ja perinteisesti dokumentointi on tehty kynällä ja paperilla. VR Rata on lähtenyt aktiivisesti etsimään tehokkaampia keinoja dokumentoida ja raportoida rataverkoston kuntoa ja korjausta vaativia kohtia. Korjauskohtien tallentaminen liikkuvalla kuvan ja puheen avulla tuo työhön sujuvuutta vaihtelevissa sääolosuhteissa ja mahdollistaa tarkemman raportoinnin eteenpäin niin johdolle kuin huollolle.

“Nykyisin jokaisella on taskussa jokin väline, jolla pystyy tallentamaan liikkuvaa kuvaa, siksi yllättävää on se, kuinka vähän liikkuvaa kuvaa toistaiseksi hyödynnetään tämän tyyppisessä ammattikäytössä. On hienoa, että löysimme pilottiin kumppanin, joka on valmis kokeilemaan uuden teknologian tuomia mahdollisuuksia”, kertoo Ruohtula.

 

Tuotekehityskumppanina Taito United

Taito United on ollut alusta saakka toiminut Digiraksan tuotekehityskumppanina ja yhteistyö on Ruohtulan mukaan toiminut hyvin. Taidon osaamisprofiili on oikeanlainen kahta kautta: ensinnäkin heillä on hyvä ymmärrys rakennus- ja kiinteistöalasta, josta on ollut hyötyä tätä toimialaa ajatellen. Toiseksi heillä on ymmärrystä ja kokemusta live videoiden käsittelystä, jossa pätevät omat lainalaisuutensa.

 

Start-up sanan varsinaisessa merkityksessä

Entä Digiraksan tulevaisuus? Keskusteluja on käyty monien eri alojen toimijoiden kanssa. Kiinnostusta ja tarvetta palvelulle näyttäisi löytyvän. Ensimmäisen pilotin tulokset saadaan tämän syksyn aikana, jolloin potentiaalisille asiakkaille on demoa enemmän kerrottavaa. Ruohtulan mukaan selvää on, että palvelu tullaan seuraavassa vaiheessa viemään kansainvälisille markkinoille. “Minusta tuntuu, että olemme vasta raottaneet ovea siihen, missä kaikessa palveluamme pystytään hyödyntämään. Yhden määritelmän mukaan start-up on organisaatio, joka aktiivisesti etsii skaalautuvaa bisnesmallia. Tämä määritelmä pätee hyvin meihin tällä hetkellä”, naurahtaa Ruohtula.