« Edellinen Kaikki artikkelit Seuraava »

Taito mukana taistelemassa Nairobin saastuneisuutta vastaan

Nairobia pidetään yhtenä maailman pahiten saastuneista kaupungeista. Väestömäärän kasvaessa ja auton omistajien määrän kasvun kiihtyessä koko ajan, ei voida jatkaa entiseen malliin. Keniassa ongelmana ei niinkään ole autojen määrä, vaan autojen keskimääräiset päästöt. Vain noin 27% kenialaisista omistaa auton, mutta parikymmentä vuotta sitten auton omistajia oli vain 5% väestöstä. Autokanta on Keniassa vanhaa, ja siihen on tultava muutos, jotta päästöt saadaan alas.

EkoRentin, johtavan suomalaisen sähköautopalveluja kehittävän yrityksen lanseeraama sähköautopalvelu Nopia Ride on Kenian ensimmäinen sähköautoilla toimiva päästöttömiä taksimatkoja tarjoava palvelu. Nopia Ride tarjoaa kuluttajille ekologisen tavan käyttää takseja ja kuljettajille taas kohtuullisen tienestin polttoainekulujen vähentyessä.

Kuskit ovat kiitelleet palvelun tuomisesta markkinoille, sillä mikään muu palvelu ei ole aiemmin onnistunut antamaan kuljettajille näin suuria palkkoja toisaalta myöskään riistämättä asiakkaita. Polttoainekulujen minimoinnin lisäksi kuskeja autetaan sähköauton hankinnassa, jolloin työhön sitoudutaan, mutta alkukustannukset eivät ole mahdottomat.

Taito United rakensi Nopialle sovelluksen, jonka tarkoituksena oli yhdistää sähköauton tarjoajat ja käyttäjät. Kuluttaja pystyy määrittämään sovelluksessa matkan alku- ja päätepisteen ja saa vastineeksi arvion noutoajasta ja matkan hinnasta. Kyydin päätyttyä maksuvaihtoehtoina ovat käteinen ja Nairobissa erittäin suosittu M-Pesa Xpress -maksutoiminto, joka on valmiiksi integroituna Nopia-sovellukseen.

Nopian autot otettiin käyttöön Two Rivers -kauppakeskuksessa, jonka parkkihalliin myös rakennettiin sähkölatauspisteet. Nyt autot ovat olleet käytössä jo useamman kuukauden ajan.

Nopia