Kuvien muokkausta tekoälyllä? Testasimme Adoben uutta AI-työkalua
Design | ML | 30. toukokuuta 2023Väisty ChatGPT! Nyt trendaa uusi tekoälytyökalu, ja se keskittyy kuviin. Mainosvideoiden mukaan uudella työkalulla voi muokata kuvia esim. lisäämällä tai poistamalla elementtejä – vain muutamalla klikkauksella. Laitoimme suuret lupaukset testiin ja latasimme palvelun ensimmäisten joukossa.
UI/UX Designer
Mistä on kyse?
Kuvanmuokkausohjelma Photoshopista on julkaistu uusi Beta-versio. Uuteen versioon on sisällytetty generatiivinen tekoäly, joka luo ja muokkaa kuvia pyynnöstä. Mainoksissa vaihdetaan sekunneissa kuvien taustaa ja lisäillään uusia elementtejä: Muutaman sanan komennoilla taivaalle ilmestyvät revontulet ja tiehen sulkuviivat. Adoben mukaan työkalun tavoitteena on tukea luovuutta antamalla uusia tapoja ideoida, luoda ja kommunikoida sekä parantaa luovaa työnkulkua.
Siirrytäänkin siis testaamaan palvelua!
Testi 1: Taustan vaihto
Aloitan tekoälyn testaamisen kuvalla oravasta. Valitsen taustan ja annan komennon metsäisen taustan vaihtamiseksi kaupunkimaisemaan. Ohjelma raksuttaa n. 20 sekuntia, minkä jälkeen se luo kolme vaihtoehtoa, joista se ehdottaa ensimmäistä. Nyt orava istuu betonisen aidan päällä, mutta tausta on edelleen metsäinen.
Koitan komentoa uudelleen pienellä tuunauksella, mutta edelleen maisema on tavoitteeseen nähden liian metsäinen. Viimeisenä koitan konkreettisempaa lähestymistapaa ja pyydän lisäämään taustalle autoja ja rakennuksia. Nyt orava istuu selkeästi kaupungissa ja taustalla näkyy mm. taloja, autoja, kävelytietä ja jalankulkija. Lopputulos on vaikuttava, sillä kuvaa ei välttämättä tarkemmallakaan syynäyksellä huomaisi muokatuksi.
Orava pääsi tekoälyn avulla kaupunkiin. Alkuperäinen kuva: Peter Trimming (CC BY 2.0)Testi 2: Lisäelementtejä kuvaan
Edellinen testi ei tuottanut tekoälylle suurta haastetta. Siksi haluankin kokeilla lisätä kuvaan uusia, konkreettisempia elementtejä. Aloitan kuvalla teltasta lumisessa vuoristomaisemassa. Vaihdan vuoriston vehreämmäksi ja taivaan sinisemmäksi nopeasti. Muutamalla yrityksellä saan kokonaisuudesta kohtuullisen uskottavan. Vaikuttavaa!
Pyydän lisäämään linnun taivaalle ja maahan polkupyörän. Osa tarjotuista linnuista on vain mustia läiskiä taivaalla, kun taas osa on hyvinkin tarkkoja. Suurimman haasteen tarjoaa kuitenkin pyörän lisääminen. Suurin osa tarjotuista pyöristä suorastaan “imeytyy maahan” ja ohjaustanko puuttuu melkein kaikista ehdotuksista. Jatkan kuitenkin Add bicycle -komennon tarjoamista, kunnes saan uskottavan polkupyörän. Läheltä katsottuna pyörä ei ole täydellinen, mutta jos keskittyy kuvaan kokonaisuutena, voi kuva mennä läpi aidosta – ainakin pienemmillä näyttöko’oilla.
Maisemaan saatiin lisättyä polkupyörä useiden yritysten jälkeen. Alkuperäinen kuva: Winzsoft (CC BY-SA 3.0)Testi 3: Kuvan kohteen vaihtaminen
Viimeisenä laitan työkalun tulikokeeseen. Tässä testissä muutoksia ei voi piilottaa muiden elementtien taakse, sillä päätän muuttaa kuvan kohteen. Alkuperäisessä kuvassa on karhu vehreässä ympäristössä – eikä mitään muuta. Pyydän muuttamaan karhun puudeliksi, jolla on rusetti. Ohjelma tekee työtä käskettyä.
Tehtävä on ohjelmalle toistaiseksi vaikein, sillä kasvot ja raajat tuottavat haasteita. Osalla puudeleista on katkennut häntä tai haljennut kieli. Ilmeet ovat osin jopa kärsiviä silmien sojottaessa eri suuntiin. Moni puudeli on pukeutunut mielikuvituksellisiin värikkäisiin asuihin, vaikka tätä ei erikseen pyydetty.
Lukuisten yritysten jälkeen lopputuloksena on jälleen jokseenkin uskottava kuva. Puudelin mittasuhteet ovat hieman kummalliset ja rusetti pienimuotoinen, mutta tekoäly on antanut minulle pyytämäni: puudelin rusetilla.
Karhu muuttui tekoälyn avulla puudeliksi. Alkuperäinen kuva: Yathin SK (CC BY-SA 3.0)Työkalu on hauska, mutta vaatii kärsivällisyyttä
Kokonaisuudessaan työkalun käyttö on hauskaa, sillä tekoälyn kanssa leikkiessä lopputuloksen aitoudella ei ole väliä. Työkalun käyttö vaatii kuitenkin kärsivällisyyttä, sillä jokaisen muutoksen tekemisessä kestää lähes puoli minuuttia – ja nykykäyttäjälle, joka on tottunut saamaan kaiken heti, odottelu voi tuntua pitkältä ajalta. Komennon jälkeen jää helposti pohtimaan, kannattaako yrittää luoda lisää vaihtoehtoja vai tyytyä saatuun tulokseen. Yleisesti ottaen ohjelman taso on kuitenkin vakuuttava, sillä kyseessä on vasta Beta-versio.
Ohjelmaa voidaan varmasti hyödyntää monin tavoin tulevaisuudessa. Jo nyt ohjelma voi auttaa esim. luomaan kuvilla tunnelmaa, hakemaan inspiraatiota ja kartoittamaan erilaisia mahdollisuuksia. On kyseessä sitten erilaisten asettelujen testaaminen, mallin vaatteiden vaihtaminen tai taustan päivittäminen, onnistuu toiminto parhaimmillaan muutamalla klikkauksella. Mahdollisuudet ovat tulevaisuudessa rajattomat, mutta entäs haittapuolet?
Onko työkalun käyttö eettistä?
Tekoälyn luomien kuvien yhteydessä herää myös keskustelua eettisyydestä. Generative Fill -työkalun kouluttamisessa on käytetty koneoppimista ja laajoja tietoaineistoja. Näin ollen esimerkiksi tekijänoikeuksien rikkomisesta ja plagioinnista ollaan huolissaan. Miten varmistetaan, että tekoäly ei kopioi kuvia, joilla on tekijänoikeus?
Adobe kertoo sivuillaan, että Generative Fill -työkalu on harjoitellut datalla, joka on avoimesti lisensoitua, julkista tai jolla on vanhentunut tekijänoikeus. Lisäksi Adobe Stockin sisällöntuottajien tukemiseksi Adobe kehittelee heille palkitsemismallia. Adoben tekoälytyökalun eettisyydestä ja vastuullisuudesta voi lukea lisää Adoben blogipostauksesta.
Tekoälyn luomat kuvat ovat herättäneet huolta myös sen takia, että ne voivat vääristellä tietoa tai levittää jopa disinformaatiota. Miten katsoja voi tietää, onko kuva aito vai tekoälyn avulla manipuloitu?
Adobe kertoo lisäävänsä kuviin automaattisesti digitaalisen merkinnän siitä, että kuva on tekoälyn luoma. Merkintä on tarkoitus lisätä Content Credentials -tietoon, joka on vielä kehitteillä. Tämä auttaisi sisällön katsojaa tekemään päätöksen, luottaako kuvan sisältämään informaatioon. Hyödyn saamiseksi tiedon pitäisi kuitenkin olla helposti ja nopeasti selvitettävissä.
Tldr: Yhteenveto
Photoshopiin sisällytetyn generatiivisen tekoälyn avulla voi syöttää komentoja ja luoda esimerkiksi uusia kuvia tai vaihtaa olemassa olevia elementtejä. Hiljattain julkaistu Beta-versio on toistaiseksi hauska ajanviete, jonka generoimien kuvien taso on vaihtelevaa, mutta silti vaikuttavaa. Tämän ja vastaavien työkalujen käytössä on kuitenkin oltava tietoisia eettisistä näkökulmista, sillä tekoälyn hyödyntäminen ja kouluttaminen on tehtävä vastuullisesti. Hallitusti ja vastuullisesti käytettynä palvelussa on potentiaalia todelliseen käyttöön luovan työn tukena.
design, UI/UX, palvelumuotoilu
UI/UX Designer
Lisää luettavaa
- 17. tammikuuta 2025Ilmari Haarala
Taito United on virallisesti Google Cloud Partner – Mitä se tarkoittaa?
Pilvipalvelut - 4. joulukuuta 2024Ilmari Haarala
Taitolaisille menestystä Junction Hackathonista – Näin syntyi kosketusvapaa viestintäjärjestelmä Sonaptics
Hackathon - 4. marraskuuta 2024Ilmari Haarala
Tekoäly Taidon ohjelmistokehittäjien tukena
AI