Taitolaisille menestystä Junction Hackathonista – Näin syntyi kosketusvapaa viestintäjärjestelmä Sonaptics
Hackathon | 4. joulukuuta 2024Taitolaiset Teemu ja Julien sijoittuivat upeasti toiseksi 8.-10.11.2024 järjestetyssä Junction Hackathon -tapahtumassa. Menestyksen toi kosketusvapaa viestintäjärjestelmä Sonaptics, joka mahdollistaa tehokkaan kommunikoinnin hygieniasensitiivisessä tehdasympäristössä. Tässä blogitekstissä Teemu ja Julien kertovat tapahtuman vaiheista ja menestyksen tuoneesta järjestelmästä.
Marketing and Communications Intern
Koodia, käänteitä ja jännittäviä hetkiä. Näistä aineksista rakentui Junction Hackathon 2024.
Intensiivinen viikonvaihde ei päästänyt kilpailijoita helpolla, kun koodaustapahtumajärjestäjä Junction keräsi jälleen lahjakkaita koodareita kilpailemaan tiimeissä paremmuudestaan.
Arvostettu tapahtuma oli raskas otatus myös seitsemättä kertaa mukana olleelle Teemulle ja toista kertaa tapahtumaan osallistuneelle Julienille. Tiivis työskentely alkoi perjantai-iltana ja kesti sunnuntaiaamuun saakka, jonka jälkeen projektilla tuli vakuuttaa yritykset ja muut kilpailijat.
Teemun ja Julienin tiimi onnistui hyvällä roolituksella, ongelmanratkasutaidolla ja vahvalla teknisellä osaamisella saavuttamaan lopulta upeasti toisen sijan 200 tiimin joukosta. Hienon sijoituksen toi HK Foodsin tarpeisiin suunniteltu viestintäjärjestelmä Sonaptics, joka mahdollistaa tehokkaan kosketusvapaan kommunikoinnin äärimmäistä hygieenisyyttä vaativassa tehdasympäristössä.
Projekti oli erinomainen esimerkki koko tiimin monipuolisuudesta, sillä pelkkä tekninen osaaminen ei taannut menestystä. Hackathonin siirryttyä koronavuosien jälkeen takaisin paikan päälle Helsingin Kaapelitehtaalle, menestykseen vaadittiin muun muassa vahvoja markkinointitaitoja.
Elintarviketeollisuuden haaste loi aidon tarpeen – HK Foodsin projektissa intressit kohtasivat
Yritykset tarjoavat Hackathonissa projekteja, joista tiimit valitsevat itselleen sopivimman toteutettavaksi. Vaikka kuvaukset projekteista julkaistiin jo ennakkoon, oli äärimmäisen tärkeää keskustella jokaisen yrityksen kanssa myös kasvotusten. Näin projekteista sai mahdollisimman laajan kuvan.
Aluksi projektien joukosta ei tuntunut löytyvän intresseihin sopivaa, mutta lopulta Teemun ja Julienin tiimi päätyi valitsemaan elintarviketeollisuusyhtiö HK Foodsin projektin – vaikkakin käänteiden kautta.
"Jätimme aluksi keskustelut HK Foodsin kokonaan väliin heidän kiireensä takia. Kävimme muuten kaikki yritykset läpi, mutta yksikään projekteista ei tuntunut erityisen kiinnostavalta.", Teemu kertoo.
Valinta ei siis ollut itsestäänselvyys, eikä HK Foodsin projektikaan herättänyt alkuun suurta mielenkiintoa. Loppuhetken onnistuneessa keskustelussa sekä tiimin että yhtiön tavoitteet kuitenkin kohtasivat ja valintapäätös selkeytyi.
Elintarviketeollisuus asettaa työskentely-ympäristölle vaatimuksia ja rajoitteita, jotka aiheuttavat merkittäviä viestinnällisiä haasteita. Rajoitusten ja vaadittujen suojavarusteiden takia työntekijät ovat sidottuja työpisteeseensä, joka vaikeuttaa kommunikointia ja aiheuttaa yhtiöille vuosittain miljoonien eurojen edestä ruokahävikkiä.
Tätä ongelmaa Sonaptics syntyi ratkaisemaan. Lopullisen valinnan ratkaisi se, että HK Foodsin projektiin oli aito mahdollisuus ja tarve sisällyttää fyysinen laitteisto.
“Sellaista meistä ei ollut kukaan tehnyt Hackathonissa aikaisemmin”, kertoo kaksi kertaa tapahtuman voittanut Teemu.
Järjestelmän kehitys – Jännitystä viime hetkillä
Projektin toteutus alkoi ideointivaiheella. Andreas, yksi tiimin jäsenistä, teki Sonapticsille alustavan prototyypin perjantaina, mutta varsinainen työskentely projektin parissa alkoi vasta lauantaina.
Sonapticsin järjestelmä koostuu kokonaisuudessaan reagoivasta k äyttöliittymästä, reaaliaikaisesta tiedonsiirrosta sekä laitteistointegraatiosta. Teemu ja Julien vastasivat käyttöliittymän suunnittelusta, joka toteutettiin Reactilla ja tehostettiin Frame Motionilla – mahdollistaen saumattoman animaation järjestelmään. Yhdistelmä varmisti laitteiston sujuvan ja intuitiivisen käytön tehdasympäristössä.
Varsinaisen ratkaisun taustalla oli edellä mainittujen lisäksi Python-pohjainen backend, joka integroi Sonapticsin toimivaksi ratkaisuksi. Reaaliaikainen tiedonsiirto toteutettiin WebSocket-yhteyden kautta ja eleiden tunnistus liiketunnistimien avulla.
Alusta asti oli selvää, ettei kunnianhimoisen projektin toteuttamisesta tulisi helppoa. Tiukan aikataulun takia jokainen järjestelmän vaihe tuli toteuttaa erillään muista, eikä ylimääräiselle testaukselle ja integroinnille ollut aikaa.
“Käytännössä projektin osat piti tehdä eri aikaan ja erillään toisistaan. Lopuksi piti vain yhdistää osat ja toivoa parasta. Ensimmäinen integrointi tehtiin vasta lauantai-iltana”, Julien kertoo.
Toimiva järjestelmä valmistui lopulta onnistuneesti aikataulujen puitteissa. Viime hetken jännitykseltä ei kuitenkaan vältytty, vaikka järjestelmän integrointi oli jo tehty ja kaiken piti olla sunnuntaiaamuna valmiina projektin esittelyä varten.
“Ihan lopussa oli älyttömän jännittävä hetki, kun tiimimme jäsen Ville avasi repussa olleen Vichy-pullon. Vaikka riski oli tiedossa ja hän siirtyi kauemmaksi avaamaa pullon, oli se ravistunut niin paljon, että vesi roiskui suoraan laitteistoon. Tässä vaiheessa mietimme, menikö oikeasti kaikki tehty työ hukkaan. Onneksi mitään ei kuitenkaan mennyt rikki”, Teemu kertaa loppuhetken vaiheita.
Innovatiivinen ratkaisu – “Olen valtavan ylpeä”
Lopputuloksena syntyi innovatiivinen ratkaisu, joka mahdollistaa tehokkaan kosketusvapaan kommunikoinnin hygieniasensitiivisessä tehdasympäristössä – tehostaen toimintaa ja vähentäen ruokahävikkiä.
Onnistuneen projektin ja menestyksen lisäksi keskeistä oli kuitenkin päästä työskentelemään aidosti mielenkiintoisen projektin parissa.
"Olen valtavan ylpeä siitä, mitä saimme aikaan. Jokainen tiimin jäsen toi omat vahvuutensa esiin, ryhmän koheesio toimi loistavasti ja kokonaisuus oli enemmän kuin osiensa summa. Oli jälleen mahtava päästä työskentelemään yhdessä tällä tiimillä Junctionissa ja palkintosijalle pääsy maistui erittäin hyvältä pidemmän tauon jälkeen”, Teemu kertoo.
Tutustu projektiin tarkemmin tästä: https://github.com/JulienTexier/junction2024
Marketing and Communications
Marketing and Communications Intern