Strateginen muotoilu modernin liiketoiminnan menestystekijänä
Design | 9. huhtikuuta 2025Yritykset kohtaavat jatkuvasti uusia haasteita nopeasti muuttuvissa toimintaympäristöissä. Nopeat markkinamuutokset edellyttävät organisaatioilta yhä nopeampaa reagointikykyä sekä vaativat entistä parempaa ymmärrystä omista asiakkaista ja tulevaisuuden muutosajureista. Strateginen muotoilu tuo kehitystyöhön ketteryyttä, asiakasymmärrystä ja tulevaisuuteen suuntaavaa ajattelua. Tässä artikkelissa Taidon Head of Strategic Design, Daniel-José Hänninen kertoo tarkemmin strategisesta muotoilusta sekä sen tuomista liiketoiminnallisista hyödyistä.

Marketing and Communications Specialist

Strategia on termi, joka on tullu väistämättä jokaiselle tutuksi. Strategia tarkoittaa yksinkertaistetusti pitkän tähtäimen tavoitellistettua suunnitelmaa, joka ohjaa yrityksen toimintaa kohti valittua tavoitetilaa.
Strategia-sana juontaa juurensa alunperin sodankäyntiin ja armeijan johtamiseen – liike-elämässäkin termiä alettiin käyttämään vasta 1900-luvun puolivälin jälkeen. Kyseessä ei siis ole mikään uusi innovaatio. Mitä strateginen muotoilu tarkoittaa ja mitä uusia mahdollisuuksia se tuo perinteiseen, usein varsin hierarkkiseen ja jäykkään strategiatyöhön?
Strateginen muotoilu tarkoittaa muotoiluajattelun hyödyntämistä strategisessa kehitystyössä. Sitä voidaan hyödyntää yrityksen strategiatyössä, mutta myös monilla muilla strategiasta johdetuilla kehitysalueilla. Se on erinomainen tapa saada strategia aidosti näkymään arjen valintoina, uusina kasvuaihioina ja kilpailuetuina.
“Strategisen muotoilun tavoitteena on tuoda palvelumuotoilulle tutut perusperiaatteet hyödynnettäviksi myös strategisemmissa kehityshankkeissa”, Daniel sanoo.
Muotoiluajattelu strategisen designin keskiössä
Jotta ymmärrämme strategista muotoilua syvällisemmin, on syytä avata muotoiluajattelun käsite.
Muotoiluajattelu tarkoittaa osallistavaa, ketterää ja iteratiivista tapaa kehittää tehdä kehitystyötä. Sen juuret ulottuvat 1960-luvulle, jolloin perinteisten insinööritieteiden rinnalle nousi kokeilevampi ja osallistavampi tapa tehdä tuotekehitystä.
1980- ja 1990-luvuilla muotoiluajattelua alettiin hyödyntämään prosessien ja palveluiden kehittämisessä – ja parin viimeisen vuosikymmenen aikana se on myös vähitellen noussut vahvasti osaksi erilaisia kehityksen aloja. Muotoiluajattelua voidaan soveltaa laajasti erilaisiin yhteiskunnallisiin ja liiketoiminnallisiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin.
“Nykyään muotoiluajattelun hyödyntämistä strategisella tasolla pidetään yhtenä menestyksen avaimena. Tutkimusdatan mukaan yritykset, jotka soveltavat muotoiluajattelua strategiatyössään, saavuttavat parempia tuloksia ja pystyvät vastaamaan markkinoiden muutoksiin ketterämmin”, Daniel kertoo viitaten esimerkiksi konsulttijätti McKinseyn tekemään tutkimukseen, jonka mukaan parhaat muotoiluajattelua strategiatyössään hyödyntävät yritykset kasvattavat liikevaihtoaan ja osakkeenomistajien tuottoja lähes kaksinkertaisella vauhdilla verrattuna alan muihin toimijoihin.
Kilpailuetua ja kasvua strategisella muotoilulla
Strateginen muotoilu sopii erinomaisesti organisaatioille, jotka haluavat erottautua kilpailullisilla markkinoilla, varmistaa tulevaisuuden edelläkävijyyden sekä nopeuttaa kehitystyön syklejä. Se toimii erityisen hyvin systeemisissä haasteissa, joihin ei ole yhtä selkeää ratkaisua.
Strategisen muotoilun avulla voidaan esimerkiksi hahmottaa tehokkaasti liiketoiminnan tulevaisuuden trendejä, tunnistaa uusia kasvuaihioita sekä arvioida omia kilpailuetujaan suhteessa alan muihin toimijoihin.
Myös strategisten valintojen tekeminen helpottuu jatkuvan muutoksen keskellä.
“Hyviä esimerkkejä tästä ovat esimerkiksi datan, tekoälyn ja muiden uusien teknologioiden hyödyntämiseen liittyvät teemat organisaation kehittämisessä”, Daniel kertoo.
Millainen on Taito Unitedin strategisen muotoilun tarjooma?
Taidon strategisen muotoilun tarjooma koostuu kahdesta eri teemasta, strategisen tason ja liiketoimintatason kehitystyöstä.
Strategisella tasolla voidaan esimerkiksi tukea asiakkaita strategisissa valinnoissa, tutkia tulevaisuuden ilmiöitä ja muutosvoimia tai ideoida uusia kasvuaihioita.
Liiketoimintatasolla taas voidaan esimerkiksi konseptoida liiketoimintamalleja, kuvata ansaintalogiikoita sekä rakentaa palvelukirjastoja.
Kehitysprosessin kulku
Kehitysprojektit noudattavat pääsääntöisesti hyvin samanlaista kaavaa hankkeesta riippumatta.
Kehitystyö alkaa aina lyhyellä tutkimusvaiheella, jossa tunnistetaan haasteita ja mahdollisuuksia hyödyntämällä sisäisiä ja ulkoisia keskusteluja, data-analyysiä sekä kvalitatiivisia ja kvantitatiivisia tutkimuksia.
“Alkuvaiheen keskiössä on ongelman tai kehitysaihion purkaminen osiin, jotta ymmärrämme sen kaikki ulottuvuudet. Usein ratkaisu ei olekaan se, mitä aluksi ajateltiin, vaan syvällinen analysointi auttaa löytämään oikean kehityssuunnan”, Daniel sanoo.
Kun tarpeet ja mahdollisuudet on kartoitettu, siirrytään tiedon jalostamiseen ja ratkaisujen kehittämiseen työpajatyöskentelyn avulla. Näissä tiivistetään keskeiset havainnot ja ideoidaan konkreettisia ratkaisuja. Työpajatyöskentelyn tarkempi sisältö määräytyy aina kehitettävän hankkeen mukaan.
Työpajatyöskentelyn jälkeen jatketaan iteratiivisista kehitystyötä – ratkaisut testataan ja niitä kehitetään jatkuvalla syklilä palautteen pohjalta.
“Keskeistä strategisessa muotoilussa on abstraktien asioiden näkyväksi tekeminen erilaisilla prototyypeillä ja artefakteilla”, Daniel kertoo.
Prosessissa strategisten valintojen ja konseptien visualisointi on keskeistä, jotta ajatukset, ideat ja valinnat saadaan viestittyä mahdollisimman selkeästi kaikille sidosryhmille.
“Erilaiset visualisoinnit ja prototyypit ovat avainasemassa myös palautteiden keräämisessä prosessin aikana. Asiakkaiden on esimerkiksi helpompi arvioida uutta palveluliiketoimintamallia, kun se on tiivistetty visuaaliseksi kuvaksi”, Daniel kiteyttää.
Kehitystä myös teille?
Taidon strategisen muotoilun tarjooma avaa siis mahdollisuuden löytää strategiasta johdettuja kehitysaihioita ja tehdä kehitystyötä ketterästi, kokeilevasti ja ihmislähtöisesti.
Sen avulla organisaatiot voivat tunnistaa tehokkaasti uusia kasvumahdollisuuksia, kehittää kilpailuetujaan ja vastata ajan hengen mukaisesti markkinoiden jatkuvaan muutokseen nopeasti – toimialasta riippumatta.
Kiinnostuitko? Ota meihin yhteyttä ja jutellaan, miten strateginen muotoilu voisi tukea juuri teidän kehitystyötänne!
Marketing and Communications

Marketing and Communications Specialist
Lisää luettavaa
- 3. maaliskuuta 2025Ilmari Haarala
Miten Taidolle rekrytoidaan ohjelmistokehittäjiä?
Taitolaiset - 27. helmikuuta 2025Ilmari Haarala
Taito United mukana rakentamassa GS1 Finlandille uutta järjestelmää – "Käytettävyystestauksen kautta saatu palaute on ollut erinomaista"
KumppanitOhjelmistoprojektit - 17. tammikuuta 2025Ilmari Haarala
Taito United on virallisesti Google Cloud Partner – Mitä se tarkoittaa?
Pilvipalvelut