Case: Älyä terästuotantoon

Taito United oli osana toteuttamassa SSAB:n SmartSteel 1.0 sovellusta. Sen avulla SSAB:n asiakkaat voivat tunnistaa tuotteita, tarkastella materiaalien ominaisuuksia, ladata ainestodistuksia ja antaa palautetta tuotteista. Taito Unitedin tehtävä oli lisätä sovellukseen tekoälyominaisuus.

Tekoäly syrjäytti sähköpostien liitetiedostot

Ainestodistukset ovat SSAB:n asiakkaille tärkeitä, mutta aiemmin niiden vastaanottaminen ja varastoiminen on aikaa vievä prosessi.

”Pdf kilahti asiakkaan sähköpostiin. Aika usein tiedosto hävisi jonnekin, jolloin asiakkaan piti ottaa meihin yhteyttä ja me lähetimme tiedoston vielä uudelleen”, SSAB:n digitaalisen liiketoiminnan kehittämisen vetäjä Niko Korte kertoo.

SSAB halusi ratkaista ongelman luomalla tietojärjestelmän, josta tiedot voisi hakea. Tekoäly mahdollisti tämän: kuvantunnistusominaisuudella tuotteessa olevat merkinnät yhdistyvät tietokannasta löytyvään informaatioon.

Enää asiakkaan ei tarvitse pyytää lisätietoa erikseen, vaan tiedot ovat heti hänen käytettävissään, kun hän skannaa tuotteen mobiilisovelluksen avulla.

Näin ei myöskään tarvinnut uudistaa tapaa, jolla terästuotteet merkitään.

”Ne ovat isoja ja hitaita investointeja. Tämän ansiosta säästimme paljon aikaa ja rahaa ja pääsimme huomattavasti nopeammin markkinoille”, Niko kuvailee tekoälysovelluksen hyötyjä.

Pilotointi on helppo tapa kokeilla uutta teknologiaa

Ensin Taito United toteutti SSAB:lle nopealla aikataululla pilotin. Se havainnollisti, miten lopullinen sovellus toimisi. Metodi miellytti SSAB:n digitaalisen liiketoiminnan kehittämisen yksikköä, sillä he eivät olleet aiemmin hyödyntäneet tekoälyä liiketoiminnassaan. Pilotointi madalsi kokeilemisen riskejä ja kustannuksia.

Kun pilotti oli todettu toimivaksi, alkoi lopullisen sovelluksen kehittäminen.

Taito Unitedin toimitusjohtaja Tuomas Kaipainen kertoo, että projekti eteni joutuisasti: ”Vaikka koneoppivien järjestelmien kehittäminen on luonteeltaan kokeilevaa tekemistä, pysyimme suunnitelmassa, aikataulussa ja budjetissa lähes täydellisesti.”

Hankkeessa fyysinen teollisuus ja ohjelmistokehittäminen kohtasivat toisensa. Korte kertoo, että oli hienoa huomata, miten ketterää pienemmän yrityksen kanssa työskentely on. Taitolaisista taas oli ilo päästä tutustumaan terästehtaisiin ja syventää heidän ymmärrystään teollisuudesta.

Asiakkaamme kommentit

Tavoitteet ehdottomasti saavutettiin. Taitolaisilla oli huippu asenne. Oli kyse aivan uudesta ongelmasta, jota kukaan muu ei ole ikinä ratkaissut. Taitolaisten asenne oli se, että nyt me tehdään tämä ja sitten he tekivät sen. Aivan napakymppi yhteistyöstä.

Niko Korte
Digitaalisen liiketoiminnan kehittämisen vetäjä,
SSAB
Haluaisitko tietää, miten yrityksenne voi hyödyntää tekoälyä liiketoiminnassaan? Lue lisää KAIRA-palvelustamme >>